Recipe: Tarte flambée with green asparagus

Flammkuchen (tarte flambée) ist etwas tolles: er lässt sich mit so gut wie allem belegen, ist leicht und schmeckt super. In dieser Variante ist der Flammkuchen perfekt für warme Sommertage. Mit grünem Spargel, getrockneten Tomaten, Rucola und Bresaola sowie einem luftgetrockneten Rinderschicken belegt, schmeckt er frisch und saftig. Wenn wur Besuch bekommen, eignet sich dieser Flammkuchen klein geschnitten auch sehr gut als Fingerfood.

Tarte flambée (Flammkuchen) jest czyms w rodzaju pizzy i tradycyjna potrawa z Alzacji (zarowno po francuskiej jak i niemieckiej stronie). Jedyna roznica – tarte flambée smakuje duzo lepiej i jest zdecydowanie lzejsze! Do tego mozna oblozyc je doslownie wszyskim. Ten wariant, ktory chce wam dzisiaj zaproponowac, jest w sam raz na cieple letnie dni. Moje tarte flambée oblozylam zielonymi szparagami, suszonymi pomidorami, rukola i bresaola (na powietrzu suszona szynka z wolowiny). Skladniki te powoduja, ze danie to smakuje lekko i swiezo! Pokrojone na male kawalki mozna ta tarte flambée zaproponowac naszym gosciom.

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Zutaten für zwei Personen:
1 Flammkucheteig (Fertigprodukt oder selbst gemacht) – 5 Scheiben Bresaola – 6 Stangen grüner Spargel – 1 Zwiebel – 1 Bund Rucola – paar frische Rosmarinzweige – 150 g Crème fraîche – 50 g getrocknete Tomaten – 6 EL Olivenöl – Salz – Pfeffer – Zucker

Und so bereiten wir den Flammkuchen vor:
(1) Den Backofen auf etwa 200°C vorheizen. Rosmarin waschen, trocknen und die Blätter von den Stielen zupfen und fein hacken. Crème fraîche mit dem Rosmarin vermengen und mit Salz und Pfeffer abschmecken.
(2) Spargel waschen, von den Enden befreien und in ca 3 cm große Stücke schneiden. Die getrockneten Tomaten in Streifen schneiden. Zwiebel pellen und in feine Ringe schneiden. Alles in eine Schüssel geben und mit der Hälfte des Olivenöls marinieren. Mit Salz und Pfeffer abschmecken.
(3) Flammkuchenteig auf einem Backblech ausrollen und gleichmäßig mit der Rosmarin-Crème fraîche bestreichen. Mariniertes Gemüse gleichmäßig auf dem Flammkuchen verteilen. Im vorgeheizten Ofen ca. 15 Minuten goldbraun backen.
(4) Währenddessen den Rucola waschen, putzen und trocknen. In die für den Spargel verwendete Schüssel geben. Mit restlichem Olivenöl, etwas Salz, Zucker und Pfeffer marinieren.
(5) Den fertiggebackenen Flammkuchen aus dem Backofen nehmen, mit Bresaola und Rucola belegen. Warm genießen.

Mein Tipp: Auch Vegetarier können diesen Flammkuchen essen: einfach den Bresaola weglassen. Ersetzten kann man ihn bestimmt durch Sojaprodukte oder Tofu.

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Skladniki dla dwoch osob:
1 Tarte flambée (produkt gotowy lub zrobic samemu) – 5 plasterkow bresaolii – 6 zielonych szparagow – 1 cebula – 1 peczek rukoli – kilka galazek swiezego rozmarynu – 15 dkg crème fraîche* – 5 dkg suszonych pomidorow – 6 lyzek oliwy z oliwek – sol – pieprz – cukier

* Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona smietana o kremowej konsystencji. Zawiera ona 35% tluszczu. Jako ze crème fraîche na polskim rynku jest raczej niedostepne, mozna zamiec je smietana 35% wymieszana z odrobina maslanki i pozostawiona na kilka godzin w cieplym miejscu do zgestnienia.

Tak przygotowuje sie tarte flambèe z zielonymi szparagami:
(1) Piekarnik podgrzewamy na 200°C. Rozmaryn myjemy, suszymy, listki obrywamy od galazek i drobno kroimy. Psiekany rozmaryn mieszamy z crème fraîche i doprawiamy do smaku sola i pieprzem.(2) Szparagi myjemy, odcinamy koncowki i kroimy na okolo 3 cm dlugie kawalki. Suszone pomidory kroimy w paski. Cebule obieramy i kroimy w cienkie kolka. Warzywa wrzucamy do miski i marynujemy w polowie oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
(3) Tarte flambée rozwalkowujemy na blaszy do pieczenia, rownomiernie smarujemy crème fraîche z rozmarynem i obkladamy marynowanymi szparagami, suszonymi pomidorami i cebula. Pieczemy kolo 15 minut, az ciasto nabierze zlotego koloru.
(4) W tym czasie myjemy, suszymy i czyscimy rukole. Wrzucamy ja do miski, w ktorej wszesniej marynowalismy pozostale warzywa i doprawiamy reszta oliwy z oliwek i do smaku sola, pieprzem i cukrem.
(5) Gotowe tarte flambée wyciagamy z piekarnika i obkladamy bresaola oraz rukola. Jesc cieple.

Moja propozycja: Potrawa ta jest rowniez w sam raz dla wegetarianow – wystarczy zrezygnowac z bresaoli. Napewno zastapic ja mozna produktami z soji lub tofu.

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